eHealth: zinnige, zuinige zorg op afstand
  1. Actualiteiten
  2. eHealth: zinnige, zuinige zorg op afstand

eHealth: zinnige, zuinige zorg op afstand

24-10-2016

De medische zorg is steeds meer aan het digitaliseren. Digitale medische zorg wordt ook wel eHealth genoemd. Bij eHealth wordt er gebruik gemaakt van nieuwe informatie- communicatie- en  internettechnologieën om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren. Trendwatcher Richard van Hooijdonk voorspelt dat eHealth steeds groter zal worden en dat de mogelijkheden van digitale medische zorg onbeperkt zijn.

Voorbeelden van eHealth
Tegenwoordig wordt er door artsen en verpleegkundigen al gebruik gemaakt van apps en computerprogramma’s waarmee ze diagnoses kunnen stellen en patiënten kunnen volgen of informeren. Zorgverleners kunnen momenteel al meekijken via sensoren of monitoren met een patiënt. Volgens Richard moeten we niet raar opkijken als in de toekomst de huisarts zelf contact opneemt met zijn patiënten in plaats van andersom. Richard spreekt over een nieuwe golf van digitale medische zorg waarin (bijvoorbeed) baby’s en bejaarden luiers dragen met sensoren die aangeven wanneer de luier verschoond dient te worden. Slimme pillen zouden op eigen houtje door het menselijk lichaam kunnen reizen en op die manier informatie verzamelen over iemands gezondheid of geestelijke gesteldheid. 3D-printers kunnen op maat gemaakte organen of andere medische hulpmiddelen printen. Daarnaast beschikt men in de toekomst over meer technologie waarmee ze hun gezondheid kunnen meten en worden aangespoord om de gezondheid te verbeteren. Tegenwoordig wordt er door veel mensen al gebruik gemaakt van apps waarmee aan de gezondheid kan worden gewerkt.

Langer thuis wonen
Tegenwoordig worden mensen veel ouder en dus kwetsbaarder voor ziektes. De overheid geeft jaarlijks flinke bedragen uit aan zorg en dat wordt steeds meer. Om de kosten te drukken stimuleert de overheid senioren om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dankzij eHealth kan langer thuis wonen mogelijk gemaakt worden. Het systeem ‘Day Navigator’ is daarvan een voorbeeld. Dit is een systeem waarmee vanaf een afstandje contact kan worden gehouden of dagprogramma’s kunnen worden aangeboden om te werken aan de geestelijke gezondheid van bijvoorbeeld eenzame, depressieve of licht demente mensen.

Ruimte voor aandacht
Dankzij internettechnologie is er volgens minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie Volksgezondheid extra ruimte en aandacht voor mensen.  eHealth maakt betere samenwerking en informatie-uitwisseling mogelijk, waardoor zorgverleners in de toekomst wellicht weer een luisterend oor kunnen zijn en een persoonlijk gesprek aan kunnen gaan.