Open monumentendag 2016: mooie gelegenheid voor een dagje uit!
  1. Blog
  2. Open monumentendag 2016: mooie gelegenheid voor een dagje uit!

Open monumentendag 2016: mooie gelegenheid voor een dagje uit!

05-09-2016

Zaterdag 10 en zondag 11 september is het weer zover: tijd voor de Open monumentendag 2016! Een weekend waarin u de geschiedenis van een stad naar keuze kunt ontdekken door een van de vele monumenten (gratis) te bezoeken. Dit jaar met het verrassende thema ‘iconen en symbolen’. Volgens ons een mooie gelegenheid voor een dagje (of weekend) uit met vrienden of familie. Deze 30e editie van de monumentendag heeft namelijk wederom voor jong en oud mooie activiteiten te bieden. Benieuwd naar wat er dit jaar te beleven valt? Lees dan snel verder! 

Monumentendag?

De kans is groot dat u al eens van de monumentendag heeft gehoord. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt namelijk al sinds 1987 in Nederland georganiseerd. En dat de opzet zeer succesvol is, blijkt wel uit de duizenden bezoekers die deze bijzondere dag ieder jaar opnieuw trekt. Ook komend weekend worden weer duizenden monumenten, zoals luxe landhuizen, vergeten onderhoudsloodsen, imposante kastelen en knusse boerderijtjes, gratis hun deuren voor het Nederlandse publiek. Dat is echter nog niet alles, er worden namelijk ook tal van andere interessante activiteiten georganiseerd. Denk daarbij aan tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes en wandelingen, maar ook programma’s voor jongeren: van speurtocht tot muziekvoorstelling. Natuurlijk staat alles in het teken van het Nederlandse monument en het gekozen thema iconen en symbolen.

Wat gaan we dit jaar bezoeken?

Met ruim 4000 te bezoeken monumenten is er altijd wel iets te doen bij u in de buurt. Alle gratis te bezoeken monumenten zijn overigens duidelijk herkenbaar dankzij de BankGiro Loterij Open Monumenten vlag. Bij WoonincPlusVitalis hebben we voor u onze top 3 te bezoeken monumenten en activiteiten samengesteld!

1.     Bezoek het prachtige Dr. A. F. Philips Sterrenwacht monument

 Op een koude februariavond in 1935 werd de Eindhovense afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (EWSK) opgericht. Toen leden van de EWSK besloten een telescoop te bouwen vonden zij de N.V. Philips bereid het materiaal voor de spiegel ter beschikking te stellen. Door een aanvullende gift van Anton Philips kon de telescoop daadwerkelijk worden gerealiseerd. Aan de heer Louis Kalff kwam daarna de opdracht toe om in het Stadswandelpark de Sterrenwacht te ontwerpen. De bouw werd in 1937 voltooid en dit imposante (inmiddels) monument gaat dus al een aantal jaartjes mee. Grote kans dus dat u er vaak langs bent gelopen, maar er nog nooit binnen bent geweest. Dit is uw kans! Laat u verrassen door het prachtige interieur en bezoek op zondag 11 september tussen 13.00 en 16.30 uur de Sterrenwacht aan de Alberdingk Thijmlaan 3!

2.     Bekijk onze wederopbouwiconen in het Erfgoedhuis

De periode na de Tweede Wereldoorlog is in veel opzichten bijzonder. Vol optimisme werd er gewerkt aan een ‘nieuw Eindhoven’. Tussen 1944 en 1970 werden vele woonwijken en kerken gebouwd en wegen en parken aangelegd. Het station, het Evoluon en het ParkTheater zijn slechts enkele van de bekende iconen die gedurende deze tijd werden gebouwd. Wat nog meer? Dat ziet u komend weekend in het Erfgoedhuis op het NRE-terrein, een zijstraat van de Nachtegaallaan. Op zaterdag en zondag kunt u hier tussen 11.00 en 17.00 meer te weten komen over monumenten, kunst en stedelijke uitbreidingen die stammen uit deze periode én kunt u een presentatie over 150 jaar spoor in Eindhoven bijwonen. Daarnaast zal het Erfgoedhuis het startpunt vormen voor een aantal bijzondere routes langs bezienswaardigheden uit de wederopbouwperiode. Absoluut de moeite waard!

3.     Ga mee op ‘schetspeditie’ naar de monumentale Catharinakerk!

Bent u graag creatief bezig? Ga dan op zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur mee op ‘schetspeditie’ in en rondom de monumentale Catharinakerk. Deze bijzonder leuke activiteit wordt georganiseerd door de Tekenmeesters, een collectief dat het tekenen met de hand op locatie wil bevorderen. Het zien, voelen verbeelden van architectuur en stedelijke ruimte staat centraal. En alles mag: van potloodschets tot aquarel. Naast een leerzame en creatieve middag, is het namelijk de bedoeling dat het vooral een leuke activiteit wordt om achteraf met plezier op terug te kijken. Tot zondag op de Kerkstraat!

 

Komt u ook? Natuurlijk is dit lang nog niet alles. Er is in onze eigen stad nog veel meer te beleven! Wilt u juist liever een nieuwe stad of dorp ontdekken? Dat kan natuurlijk ook! Via deze link komt u op de bezoekerspagina van de Open monumentendag website uit. Vul aan de linkerzijde de plaatsnaam van uw keuze in, dan kunt u op het kaartje precies zien wat er in de buurt te doen is.

Alvast veel plezier toegewenst!