Veilig online bankieren
  1. Blog
  2. Veilig online bankieren

Veilig online bankieren

12-09-2016

Zonder computer en internet bent u tegenwoordig nergens meer. Het regelen van je bankzaken via de computer, laptop, tablet of telefoon is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. U zult merken: wanneer u eenmaal door heeft hoe het werkt, wilt u niet meer zonder! Immers wordt betalingen doen of uw saldo nakijken zo wel erg gemakkelijk. Echter schuilt er ook een gevaar: bankzaken moeten immers wel veilig geregeld kunnen worden. Veel mensen maken zich hier zorgen om. Veelal onterecht. Echter is het natuurlijk wel zo dat er in de online wereld - net zoals in de offline wereld - criminelen actief zijn. U moet gewoon weten waar u op moet letten. Bij WoonincPlusVitalis hebben we daarom de zes belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u met een gerust hart de voordelen van het online bankieren gaan ontdekken!  

1.   Herken oplichters (Phishing)

Op het internet zijn, net als in de offline wereld, criminelen en oplichters actief. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang u ze maar herkent. Een veelvoorkomend probleem is Phishing. Via Phishing proberen oplichters uw inloggegevens (van bijvoorbeeld de bank) te achterhalen. Ze verspreiden dan een e-mail met daarin een linkje. Zodra u op de link klikt wordt u door doorgeleid naar een neppe website. Phishing is meestal te herkennen aan:

·       Afzender en afzenderadres, die niet geheel overeenkomen met de echte naam of het echte adres van uw bank.

·       Taal- en spelfouten. Phishing e-mails zijn vaak vertaald door een vertaalmachine en bevatten daardoor rare zinsconstructies of spelfouten. Merkt u deze op, dan zouden alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. E-mails van echte bedrijven zouden deze fouten nooit bevatten!

·       Let op de vormgeving van de e-mail: komt deze overeen met de huisstijl van het bedrijf en ziet u het logo staan?

·       Klik nooit zomaar op een link in een e-mail (download overigens ook nooit zomaar een bijlage van een afzender waar u aan twijfelt!). Ga eerst met de muis op de link staan, maar klik er nog niet op. Als het goed is ziet u nu het adres in beeld waar de link naartoe leidt. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Klik er dan niet op!

·       En tot slot: uw bank vraagt nooit in een e-mail om uw inloggegevens! Twijfelt u aan de betrouwbaarheid van de e-mail? Neem dan contact op met uw bank!

2.   Gebruik altijd unieke wachtwoorden

Het lijkt zo simpel, maar toch moeten mensen er keer op keer op gewezen worden: gebruik altijd goede en unieke wachtwoorden. Een goed wachtwoord is niet zomaar te raden en bestaat daarom uit een combinatie van hoofd- en kleine letters, letters en cijfers. Daarnaast is het van belang om wachtwoorden niet te hergebruiken op andere websites en tot slot om ze regelmatig te veranderen. Natuurlijk is het vervelend om zo veel verschillende wachtwoorden te moeten onthouden, maar het gaat natuurlijk wel om uw belangrijke (bank)zaken! Wachtwoorden opschrijven mag natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat deze veilig worden opgeborgen in een kluisje o.i.d. Geen kluis? Dan zijn er ook zogenaamde ‘wachtwoordmanagers’ te downloaden voor op de computer. U kunt dit beschouwen als een digitale kluis. Om bij uw wachtwoorden te komen hoeft u alleen de code van deze digitale kluis te onthouden.

3.   Doe alleen bankzaken via versleutelde verbindingen

Als het goed is, is dit allemaal netjes door uw bank geregeld. Zodra u naar de website van uw bank navigeert komt u automatisch op een versleutelde verbinding terecht (https in plaats van http). Dat klinkt wellicht lastig, maar het is zeer gemakkelijk zelf te controleren of de verbinding versleuteld is. Het enige wat u hoeft te doen is te controleren of er naast het webadres (in de navigatiebalk van je browser) een groen slotje te zien is. Wanneer u deze ziet, dan betekent dat dat u veilig kunt bankieren.

4.   Veilig het web op met goede antivirussoftware

Via het surfen op het web en het downloaden van bestanden kunt u ongemerkt allerlei schadelijke on ongewenste software op uw computer, laptop of tablet binnenhalen. Dit noemen we malware en spyware. Met een antivirusprogramma houdt u dit tegen. Zorg dus voor goede antivirussoftware die voorkomt dat uw bankzaken gemanipuleerd worden. Kies het liefste voor een betaalde variant, deze zijn toch altijd beter dan de gratis scanners. Een kleine investering, maar voortaan bent u goed beschermd!

5.   Kies een alternatief voor Internet Explorer

Internet Explorer is de standaardbrowser van Windows. De kans is groot dat u automatisch via deze browser internet. Omdat zo veel mensen standaard Internet Explorer gebruiken, is het ook een geliefd doelwit voor internetcriminelen. Daarnaast worden er met enige regelmaat veiligheidslekken gevonden in deze browser. Betaalvereniging Nederland heeft om deze redenen daarom ook het gebruik van Internet Explorer afgeraden. Beter gebruikt u dus Firefox of Google Chrome als standaard browser. Schakel hulp in van vrienden of familie om te helpen met de installatie!

6.   Internet alleen via een vertrouwd netwerk

Tot slot: bedenk altijd goed via welk netwerk u verbonden bent met het internet. Regel alleen uw bankzaken via een netwerk dat u kent. Doe dat dus het liefste thuis via uw eigen netwerk, en liever nooit via een open netwerk of het netwerk van een ander (tenzij u de beheerder vertrouwt). Wil de netwerkbeheerder kwaad, dan kan hij of zij u omleiden naar een nep website en u zo uw inloggegevens ontfutselen. Ook een openbaar netwerk kan onderschept worden, bovendien bestaat de mogelijkheid dat anderen met u meekijken. 

Toch slachtoffer geworden van oplichting?

Het gebeurt niet vaak, maar mocht u onverhoopt toch slachtoffer zijn geworden van internetoplichting, neem dan contact op met uw bank en vergeet vooral niet om aangifte te doen. Maar onthoud altijd: voorkomen is beter dan genezen. Ga dus vooral aan de slag met bovenstaande tips!