10 vragen en antwoorden over de griepprik
  1. Blog
  2. 10 vragen en antwoorden over de griepprik

10 vragen en antwoorden over de griepprik

04-10-2016

Het is officieel: de herfst is begonnen. Dit betekent dat het jaarlijkse griepseizoen weer nadert. Van november t/m februari worden veel Nederland getroffen met het influenzavirus, oftewel het griepvirus. Voor wie extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep is het verstandig om de griepprik te halen. Maar hoe werkt deze vaccinatie precies, wanneer kunt u zich laten vaccineren en voor wie is de prik nuttig? WoonincPlusVitalis krijgt regelmatig dit soort vragen. Daarom hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden voor u op een rijtje gezet. 

1.       Wat is griep?

Koorts, pijnlijke spieren, keelpijn, vermoeidheid en een verstopte neus: het zijn veelvoorkomende symptomen van de griep. Het griepvirus is een infectie van de bovenste luchtwegen, die vaak plotseling tot uiting komt. Het griepvirus komt veelal voor in de wintermaanden en verandert continu, waardoor u het virus telkens opnieuw kunt krijgen. U kunt zich door de griep tussen de 1 tot 3 weken erg beroerd voelen. Mensen die tot de risicogroep behoren kunnen ernstiger ziek worden van de griep. Deze mensen komen daarom in aanmerking voor een gratis griepprik.

2.       Wat is de griepprik?

De griepprik is een jaarlijkse vaccinatie die ervoor zorgt dat uw lichaam zich beter kan beschermen tegen het griepvirus. De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam voldoende afweerstoffen tegen het virus aanmaakt, waardoor de kans op het krijgen van de griep wordt verkleind. Na de vaccinatie heeft uw lichaam ongeveer 2 weken de tijd nodig om deze afweerstoffen op te bouwen. De griepprik beschermt u tot ongeveer een half jaar tegen het virus.

3.       Heb ik veel profijt van de vaccinatie?

Voor wie tot de risicogroep behoort kan het griepvirus gevaarlijk zijn. De kans op het krijgen van bijvoorbeeld een longontsteking is voor deze mensen groter. Jaarlijks wordt er gemiddeld 0,4 % van de mensen ouder dan 65 jaar opgenomen in het ziekenhuis met complicaties als gevolg van het griepvirus: dit zijn ongeveer 20.000 Nederlanders. De kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis wordt door de jaarlijkse griepinjectie met de helft verminderd.

4.       Voor wie is de griepprik?

Mensen die een hoger risico lopen om ernstiger ziek te worden van de griep zijn o.a. kinderen jonger dan 5 jaar, volwassenen ouder dan 65 jaar, bewoners van verpleeghuizen, mensen met zwaar overgewicht en mensen met een verzwakt immuunsysteem of chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, nierziekten, astma en diabetes. Behoort u tot de risicogroep? Dan krijgt u de griepprik gratis.

5.       Wanneer word ik gevaccineerd?

Wanneer u tot de risicogroep behoort krijgt u half oktober een uitnodiging van uw huisarts. De beste tijd voor de prik is tussen half oktober en half november. Het griepvirus verandert continu waardoor uw lichaam telkens opnieuw afweerstoffen op moet bouwen tegen het betreffende virus. Het is daarom van belang dat u zich ieder jaar laat vaccineren.

6.       Waar word ik gevaccineerd?

Zodra u per brief wordt opgeroepen krijgt u ook de te horen waar u wordt gevaccineerd. De locatie waar de griepprik wordt gegeven is afhankelijk van uw situatie en kan zijn binnen de huisartsenpraktijk, het verzorgingstehuis of bij u thuis. Is het voor u niet duidelijk waar u terecht kunt, neemt u dan contact op met uw huisarts of – indien u in een verpleegtehuis woont – met uw verpleging. Zij kunnen u hier verder over informeren.

7.       Kan iedereen zich laten vaccineren?

Wanneer u (nog) geen recht heeft op de gratis griepprik kunt u contact opnemen met uw huisarts. Ook wanneer u niet tot de risicogroep behoort kunt u zich laten vaccineren: de kosten voor het vaccin bedragen gemiddeld € 25,-. In sommige gevallen wordt de griepprik door de zorgverzekeraar vergoed. Wilt u weten of de griepprik voor u wordt vergoed? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

8.       Wat kan ik zelf doen om griep te voorkomen?

Het griepvirus wordt verspreid via aanraking of via de lucht en is daardoor erg besmettelijk. Ook wanneer u gevaccineerd bent kan nooit helemaal worden uitgesloten dat u ziek wordt. Er zijn een aantal zaken waar u zelf op kunt letten om niet besmet te raken: gebruik een papieren zakdoekje om te hoesten en niezen en gooi deze na één keer gebruiken weg, lucht uw woning regelmatig, was uw handen regelmatig met water en zeep, zorg voor een schoon huis en het regelmatig schoonmaken van bijvoorbeeld kranen en deurknoppen.

9.       Wat als ik toch de griep heb?

De symptomen van het griepvirus worden regelmatig verward met die van een verkoudheid. Daarnaast zijn de griepverschijnselen afhankelijk van het type griepvirus dat heerst. Een belangrijk verschil tussen de griep en een verkoudheid is dat u bij griep meestal koorts heeft. Heeft u de griep? Zorg dan voor voldoende rust, drink voldoende water en zorg ervoor dat u warm blijft. Behoort u tot de risicogroep en heeft u de griep of twijfelt u? Neemt u in dat geval contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u verder adviseren of middelen voorschrijven.

10.   Ik heb een vraag. Waar kan ik terecht?

Heeft u vragen over de griepprik of heeft u andere vragen omtrent de griep? Dan is het verstandig dat u contact opneemt met uw huisarts. Uiteraard kunt u hierbij ook hulp vragen aan een familielid, een kennis, vrijwilliger of verplegend personeel.