Vier de lente met bloemen en planten
 1. Blog
 2. Vier de lente met bloemen en planten

Vier de lente met bloemen en planten

24-04-2017

“Attentie alstublieft! December wil graag uit april opgehaald worden.” April doet namelijk wat hij wil. En dat betekent de ene dag lente, de volgende dag de winterjas weer uit de kast. En dat terwijl we inmiddels allemaal wel een beetje snakken naar zonlicht en warmte. Helaas. We kunnen het weer niet voor je regelen. Toch kunnen we je wel een stukje lente brengen: ook in april kan je balkon of tuin namelijk vol bloemen staan. Je moet alleen even weten hoe. 

Vroege bloeiers voor in de tuin

Heb je een tuin? Met vaste planten is het hele jaar kleur mogelijk. Zowel voor zon als schaduw, droge en natte plekken, zomer en winter. En dus ook in april. Ook wat kleur tussen het prille groen? Kies dan bijvoorbeeld voor:

 • De voorjaarszonnebloem of voorjaarsmargriet (Doronicum). Zelfs in de schaduw ben je gegarandeerd van vroege, gele bloemen!
 • Ook de schoenlappersplant (Bergenia) is met haar hoge bloeistengels één van de eerste vaste, bloeiende planten van het jaar. Een echte aanrader: niet alleen kan deze plant op alle soorten ondergronden, maar ook in de winter blijft de plant groen. De vele stevige bladeren verstikken bovendien het onkruid in de tuin. Het echte feest begint in april: vanaf dat moment kun je genieten van prachtige trossen roze, witte of rode bloemen.
 • Tot slot uit het assortiment voorjaarsbloeiers: het gebroken hartje (Dicentra). Een prachtige plant met hartvormige bloemen, verkrijgbaar in diverse kleuren. 

Lente op het balkon

Geen ruimte voor vaste planten? Niet getreurd, er zijn inmiddels ook weer allerlei alternatieven voor op het balkon (of de vensterbank). Onze tips:

 • Het blauw druifje (Muscari armeniacum). De blauwe trosjes die tegen april uit de bodem schieten, wie kent ze niet? Het blauw druifje kan zowel binnen als buiten geplant worden of op het terras in potten. Zorg voor wat zonlicht en vochtige potgrond, dan doen de bloembollen de rest van het werk.
 • Misschien wel het bekendste bolgewas van allemaal: de narcis (Narcissus)! Gemakkelijke bollen die het overal doen. Kies voor zon of halfschaduw en de prachtige witte of gele bloemen schieten vanzelf uit hun bollen. Fleuren gegarandeerd ieder balkon op.
 • De oer-Hollandse tulp (Tulipa). Verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. Bijkomend voordeel: vlinders zijn ook dol op deze bloembollen. Dichterbij gaat de lente niet komen!

Nu planten!

De voorjaarsbloeiers staan er mooi bij, maar ook de komende maanden willen we graag genieten van de mooiste bloemen en planten. In april is het daarom tijd om:

 • Eenjarige planten direct op de plaats van de bestemming te zaaien.
 • Vaste planten en zomerbollen te zaaien.
 • De zonnebloem te zaaien (bij voorkeur in volle grond). 
 • Voorjaarsstruiken (na de bloei) en laatbloeiers te snoeien.
 • Klimplanten die de hoogte in schieten aan te binden.

Met welke bloemen en planten haal jij de lente in huis?