Vier op 4 juni Nationale Opa en Oma dag
  1. Blog
  2. Vier op 4 juni Nationale Opa en Oma dag

Vier op 4 juni Nationale Opa en Oma dag

22-05-2017

Je oma verrassen met een bos bloemen, samen met je kinderen een foto cadeau geven aan hun grootvader of gewoon eens een spelletje spelen met een oudere in het verzorgingstehuis. Iemand in het zonnetje zetten: we denken er vaak aan, maar door de waan van de dag raakt het nog weleens in de vergetelheid. Iets waar we later vaak spijt van hebben. Goed om daar eens bij stil te staan. Om te beginnen op 4 juni. Want dan vieren we Nationale Opa en Oma dag!

Oorsprong van deze dag

Nationale Opa en Oma dag als feestdag is over komen waaien vanuit Amerika. De initiatiefneemster van ‘Grandparents day’ hoopte hiermee de jeugd meer waardering voor hun opa’s en oma’s bij te brengen én aandacht te vragen voor meer respect voor alle ouderen. Een goed initiatief wat ons betreft, want helaas zijn er ook in ons land ouderen die wel wat meer aandacht verdienen. Hoewel deze dag in Nederland al sinds 2004 gevierd wordt, is de dag nog niet officieel erkend. Des te meer reden om nog deze dag nog eens extra te benadrukken.

Een dag voor álle ouderen

Uw opa en oma hebben al heel wat jaren achter de rug. Jaren vol ervaring en wijsheid. Maar misschien heeft u geen grootouders meer. Of heeft u geen kinderen, maar wel een vader op hogere leeftijd. En hoe zou het gaan met die oudere buurvrouw die u al jaren niet meer heeft gezien? Ook deze mensen verdienen aandacht. Want Nationale Opa en Oma dag is een dag voor alle ouderen!

Tips voor een leuke dag

Hoe u uw dierbare het in het zonnetje zet weet u zelf het beste. Vind u dit toch lastig? Dan kunnen deze tips u daarbij helpen:

  • Gaat u een bezoekje brengen en wilt u niet met lege handen komen? Vraag uzelf dan af: waar is hij of zij dol op? Zijn dat tulpen, verras hem of haar met een mooie bos. Houdt uw dierbare veel van muziek, dan maakt u diegene zeker blij met een klein radiootje. Kleine moeite, groot plezier!
  • Heeft u zelf kleine kinderen? Opa’s en oma’s krijgen nooit genoeg van hun kleinkinderen. Dus maak samen een leuk uitstapje. In Eindhoven plukt u zelf fruit in de Philips Fruittuin, met een pannenkoek toe. Of bezoek de dierentuin. Slecht weer? De bioscoop of een middagje knutselen is altijd een feest.
  • Is uw dierbare goed ter been? Wat dacht u van een stranduitje, boottochtje door de Biesbosch, varen met de Jordaanboot, een concert met ‘liedjes van toen’, een musical, bezoek aan een museum of een mooie wandeling met lunch. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.
  • Het kan natuurlijk zo zijn dat een uitje niet mogelijk is. Speel samen eens een spelletje, maak – indien mogelijk – een wandeling met hulpstukken, zing samen liedjes of bezoek een activiteit in de buurt.
  • Wilt u iets goeds door voor een oudere? Bezoek dan eens een woonzorginstelling en vraag wat u kan doen. Ook het Nationaal Ouderen Fonds vraagt regelmatig om vrijwilligers voor leuke uitjes!

Wij wensen u een fijne dag

Iemand in het zonnetje zetten is simpeler dan u denkt. Voer simpelweg eens een goed gesprek. Vraag waarmee u de ander kunt helpen, zoals een kleine boodschap. Maar ook als uw grootouder, ouder of andere dierbare nog niet zo oud is: ze verdienen het om verwend te worden. Wij wensen u een prettige Nationale Opa en Oma dag!