Zo houdt u uw huis (en hoofd) koel
  1. Blog
  2. Zo houdt u uw huis (en hoofd) koel

Zo houdt u uw huis (en hoofd) koel

20-06-2017

Heeft u ook zo genoten van het zonnige weekend? Dan hebben we goed nieuws voor u. Want als we het weerbericht mogen geloven was dit weekeinde nog maar een voorproefje. Waterspelletjes met de (klein)kinderen, barbecueën met de familie of met een boekje in de tuin: liefhebbers van de zomer kunnen hun geluk niet op. Tenminste, als we ons na zo’n dag dan wel lekker terug kunnen trekken in een koel huis. Maar hoe houdt u uw huis én hoofd koel? 

1.    Houd de zon buiten

Een dagje flink de zon binnen en uw woning kan al snel door als sauna. Zeker als u op de bovenste etage of aan de zonzijde van een appartementencomplex woont. Deze eerste tip komt dan ook vast niet als verrassing: houd de zon zoveel mogelijk buiten! Die ochtendzon is heerlijk, maar wie de woning koel wil houden doet ’s ochtends toch maar direct alle gordijnen, luifels of rolluiken omlaag. Zonnestralen op de muren van uw woning zorgen natuurlijk ook voor opwarming. Helaas is daar niet heel veel aan te doen. Woont u in een rijtjeshuis? Een plant tegen de buitenmuur laten groeien houdt de warmte tegen. Of creëer schaduw met een aantal leilindes. Staat ook nog eens hartstikke mooi!

2.    Doortochten

Met temperaturen boven de 25 graden is het een onmogelijke opgave om de warmte helemáál buitenshuis te houden. Zorg er daarom voor dat u op slimme tijdstippen het huis lucht, zoals in de vroege morgen of laat op de avond. Zet alle ramen en deuren (tegenover elkaar) open en laat het maar even goed doortochten. En beetje frisse lucht is na een dag alle deuren dicht natuurlijk nooit verkeerd!

3.    Zet apparatuur die warmte opwekt uit

Op zo’n warme dag moet u natuurlijk niet al te veel willen ondernemen. Met uw laptop op schoot wat surfen of een spelletje spelen, daar is niks mis mee. Zo’n laptop kan echter aardig warm worden. En die niet alleen. Computers, printers, ovens, lampen, tv’s, het kookfornuis: het draagt allemaal bij aan het broeikaseffect in uw huis. Onze tip: zet deze apparatuur zoveel mogelijk uit. Heeft u meteen een mooi excuus om een dagje niet te koken (of te strijken)!

4.    Breng verkoeling in huis

Die tropische temperatuur kan uw nachtrust flink verstoren. Gebruikt u regelmatig de droger om de was te drogen? Laat ook deze dan maar even uit. Nat wasgoed komt namelijk goed van pas. Door deze in de slaapkamer op te hangen wordt de lucht koeler. Is er grover geschut nodig? Ga dan voor een ventilator of kleine airco. Let op: zet de airco niet té koud – maximaal 5 graden lager dan buiten - want een te groot temperatuurverschil kan een fikse verkoudheid veroorzaken.

5.    Houd uzelf koel

Dan kan het binnen inmiddels wel een aangename temperatuur zijn, als uw eigen lichaamstemperatuur iets anders aangeeft hebben bovenstaande tips helaas niet veel zin. Het allerbelangrijkste advies: houd uw hoofd koel! Zo klinkt een koude douche heel aantrekkelijk, maar vanwege het temperatuurverschil krijgt u het hier alleen maar warmer van. Neem liever een lauwe douche, houd zo nu en dan uw polsen onder de koude kraan en ook een verfrissend voetenbadje doet wonderen. Drink veel water – minimaal 2 liter per dag – met een schijfje citroen en vermijd koffie en ijskoude dranken. Het klinkt misschien vreemd, maar met dit weer is lauwe thee de beste keuze. Hierdoor krijgt u het warmer, waarop uw lichaam de temperatuur direct weer naar beneden bijstelt. Warm eten kunt u beter overslaan, kies liever voor koude gerechten met veel groenten en fruit (vocht). En die ramen die eigenlijk gelapt moeten worden? Dat kan best een weekje wachten.

Wij wensen u een zonnige, maar koele week toe!