Gezond genieten deze zomer: herken uitdroging
  1. Blog
  2. Gezond genieten deze zomer: herken uitdroging

Gezond genieten deze zomer: herken uitdroging

03-07-2017

Zomer? Hittegolf? Dan kan het wel eens handig zijn om uitdrogingsverschijnselen te herkennen. Wij vertellen u hoe. Zo kunt u gezond genieten van het (hopelijk) prachtige weer de komende weken! 

We hebben er weer een typisch Nederlands weekje opzitten: regen, regen en nog eens regen. Maar.. na regen komt zonneschijn. En als die zon weer net zo fel gaat schijnen als in de afgelopen maand, dan kan het wel eens handig zijn om uitdrogingsverschijnselen te herkennen. Wij vertellen u hoe. Zo kunt u gezond genieten van het (hopelijk) prachtige weer deze zomer! 

Uitdroging, wat is dat?

Uitdroging wordt ook wel ‘dehydratie’ genoemd. Daarmee wordt een tekort aan vocht bedoeld. Bij uitdroging wordt zowel water als zout verloren. Dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer uitdroging niet behandeld wordt, kan iemand in shock raken. Dit kan weer schade aan allerlei organen veroorzaken. In het ergste geval kan iemand zelfs overlijden. Ben er dus op tijd bij, want in dat geval kan uitdroging namelijk prima behandeld worden. 

De oorzaak

De oorzaak van uitdroging? Te weinig drinken, of te veel vocht verliezen. Uitdroging kan daarmee iedereen overkomen, maar komt meer voor bij duursporters, zieke mensen, kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Helaas wordt u met de loop der jaren dus kwetsbaarder.

·       Naarmate u ouder wordt kan het zijn dat u minder gaat eten en drinken. Het dorstgevoel wordt minder. U voelt zich niet uitgedroogd, maar u bent het misschien wel!

·       Hoe ouder u wordt, hoe groter de afname van het lichaamswater. U zult dus sowieso al het nodige bij moeten drinken.

·       De nieren kunnen minder goed gaan werken. Hierdoor wordt water en zout minder goed vastgehouden.

·       Let goed op wanneer u ziek bent en bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of buikgriep te pakken heeft. Braken en diarree werken uitdroging in de hand.

·       Er zijn geneesmiddelen die vocht kunnen afdrijven. Let op wanneer u bijvoorbeeld plaspillen gebruikt.

En ten slotte moet u natuurlijk nog meer drinken wanneer we met tropische temperaturen zoals afgelopen maand te maken hebben!

Zo herkent u uitdroging

U las net al: dat u geen dorstgevoel heeft (al kan dat natuurlijk wel een symptoom zijn!), wil niet zeggen dat u niet kunt uitdrogen! Het is daarom belangrijk om uitdroging tijdig te herkennen. De belangrijkste aanwijzing dat u actie moet ondernemen? Een donkere urine, al dan niet in combinatie met een droge mond en tong. Mensen die uitgedroogd zijn plassen minder dan normaal, of kunnen helemaal niet meer plassen. Daarnaast kunt u duizelig zijn, hoofdpijn hebben, sneller gaan ademhalen, verward of slaperig worden. Ook koude, klamme of zelfs blauwe handen en voeten wijzen erop dat het niet goed gaat.

Heeft u verschijnselen van lichte uitdroging? U kunt snel herstellen door veel te drinken. Eet ook veel groente en fruit, daar zit veel vocht in. Eventueel kunt u een zakje ORS-poeder oplossen in een glas water. Zijn de symptomen al ernstiger? Het is altijd aan te raden om de dokter te bellen voor advies. Neem sowieso direct contact op bij verwardheid, (neiging tot) flauwvallen en sufheid.

Voorkomen: beter dan genezen

Drink daarom altijd voldoende water: 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Met warm weer neemt u extra maatregelen:

·       Drink nog meer dan normaal. Als u op pad gaat neemt u standaard een fles water mee. Vermijd alcohol. 

·       Houd uzelf koel. Draag bijvoorbeeld dunne kleding, blijf in de schaduw of neem een verkoelende douche. Een natte handdoek in uw nek kan heerlijk zijn bij benauwd weer.

·       Slapen tijdens warme dagen gaat beter onder alleen een laken.

·       Gebruik voldoende zonnebrandcrème. Verbranding van de huid zorgt sneller voor uitdroging.

·       Neem wat extra zout.

·       Span u tijdens de warmste uren van de dag zo min mogelijk in. Boodschappen doen of wandelen is veel prettiger wanneer u dat vroeger in de ochtend of in de avond doet.

·       Houd uw huis koel. Daar schreven we al eerder over! 

En met deze maatregelen in acht – vergeet vooral niet om ook te genieten van het zonnetje!