Omgaan met Alzheimer
  1. Blog
  2. Omgaan met Alzheimer

Omgaan met Alzheimer

18-09-2017

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan de groeiende groep mensen met dementie. Ook bij WoonincPlusVitalis vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan Alzheimer. Alzheimer komt namelijk veel voor: ruim 10% van de mensen boven de 65 jaar heeft het. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger dit percentage wordt. 40% van de mensen boven de 90 jaar heeft Alzheimer. Veel mensen krijgen dus met deze ziekte te maken. Wat is het precies en hoe gaat u er mee om? We proberen er alvast kort antwoord op te geven. Wilt u meer weten? Bezoek dan vooral de website van Alzheimer Nederland eens.

Alzheimer, wat is dat precies?

Alzheimer is een veelvoorkomende vorm van dementie, die meestal begint tussen het zeventigste en tachtigste levensjaar, maar ook op jongere leeftijd al voor kan komen. Wanneer iemand dement is, gaan de cellen in de hersenen steeds slechter werken. Uiteindelijk sterven deze cellen af. We weten dat het afsterven van deze cellen wordt veroorzaakt door het eiwit beta-amyloïd, dat zich gaat ophopen. Waarom dit eiwit zich gaat ophopen is onbekend. Een precieze oorzaak is dus lastig te noemen, waardoor ook een oplossing moeilijk te vinden is. Alzheimer kan (nog) niet genezen worden.

Signalen om rekening mee te houden

Het duurt vaak even voordat Alzheimer wordt opgemerkt. De ziekte begint namelijk erg geleidelijk. Het lijkt dan alsof je ‘gewoon’ wat vergeetachtig wordt. Je vindt het moeilijk om nieuwe informatie te onthouden. Die vergeetachtigheid wordt echter steeds erger, tot het punt dan je zelfs veranderingen in gedrag en karakter gaat opmerken. Dit wordt veroorzaakt door de hersenbeschadiging. Mensen kunnen stemmingswisselingen ervaren en ineens somber, achterdochtig of zelfs agressief worden. Mensen met Alzheimer weten – in een vergevorderde fase - niet meer hoe ze dagelijkse handelingen moeten uitvoeren, krijgen last van taalproblemen en weten de juiste woorden niet meer te vinden. Dat kan erg beangstigend zijn. 

Hoe gaat u ermee om?

Uit onzekerheid en schaamte gaan mensen met Alzheimer steeds vaker sociale activiteiten uit de weg. Als een vader, moeder, vriend of geliefde deze ziekte heeft, verandert er ook veel voor u als naaste. Hoe helpt u diegene? Hoe gaat u om met verandering in gedrag en zelfs karakter? Een paar tips hoe u uw naaste kunt proberen te helpen:

  • Structuur wordt belangrijk. Iemand met dementie heeft namelijk houvast nodig. Hang daarom een duidelijke kalender en klok op. Zorg ook voor een duidelijke dagindeling.
  • Woorden en taal worden lastiger. Probeer daarom veel beelden te gebruiken. Foto’s van vroeger, bijvoorbeeld.
  • Stimuleer de zintuigen. Waarneming gebeurt namelijk via alle zintuigen. Horen en zien dus, maar ook voelen, proeven en ruiken.
  • Onderneem samen dingen. Er hoeft niet altijd over alles gesproken te worden. U kunt ook samen wandelen. Of samen tuinieren. Gewoon samen bezig zijn!
  • Bouw voldoende rustmomenten in. Gedurende de dag ontvangen we ontzettend veel informatie. Zeker voor iemand met Alzheimer is het belangrijk om alle prikkels in alle rust te kunnen verwerken.
  • Probeer samen zo veel mogelijk leuke dingen te ondernemen en daarbij te lachen! Humor is aanstekelijk en misschien wel het beste medicijn dat er is.

Wilt u meer weten? Bezoek dan onze pagina voor mantelzorgers. Hier vindt u meer tips en kunt u zich inschrijven voor onze informatieavond.   

Wereld Alzheimer Dag in Eindhoven

Tijdens Wereld Alzheimer Dag op donderdag 21 september worden er in twaalf musea in het land rondleidingen georganiseerd voor mensen met dementie en hun naasten. Het Van Abbemuseum is een van die musea. De deelnemers bekijken tijdens deze rondleidingen een aantal kunstwerken waarover zij met elkaar in gesprek staan. U kunt kosteloos deelnemen aan de rondleidingen van 13.45 uur en 15.30 uur. Het aantal beschikbare plaatsen is wel beperkt, dus meld u zo snel mogelijk aan via reserveringen@vanabbemuseum.nl