Tips voor het vinden van ondersteuning bij mantelzorg
 1. Blog
 2. Tips voor het vinden van ondersteuning bij mantelzorg

Tips voor het vinden van ondersteuning bij mantelzorg

12-01-2018

Mantelzorg bestaat in vele vormen. Velen van ons helpen elke dag oudere, zieke of gehandicapte familieleden en vrienden. We weten dat we helpen, maar we zien onszelf niet als een mantelzorger. We vinden het fijn om dit te doen en halen voldoening uit het zorgen voor een ander, maar als de eisen zwaar zijn, kunnen we na verloop van tijd ook vermoeid raken. Dit komt vaak doordat de combinatie van mantelzorg met een werk en gezinsleven niet altijd even makkelijk is. Veel mantelzorgers weten echter niet dat ze uit verschillende hoeken hulp kunnen krijgen. We geven u graag advies om u te helpen slimme keuzes te maken om de uitdagingen waarmee u als mantelverzorger te maken krijgt beter te managen.

Wat komt er allemaal kijken bij mantelzorg?

Vele mantelzorgers zorgen voor een familielid of geliefde omdat ze van die persoon houden en het de normaalste zaak van de wereld vinden om dat te doen. Bij de zorg voor een naaste komen veel zaken kijken. Van het aankleden, eten geven, het geven van medicatie tot het brengen naar doktersafspraken. Het hoort er allemaal bij. Veel mantelzorgers vragen zich af of ze wel de juiste zorg bieden. En dat is heel logisch want niet iedereen is opgeleid tot verpleger. Sommige mantelzorgers voelen zich dan ook onzeker en vragen zich af of ze wel goed inschatten wat er aan de hand is met hun naaste Misschien zijn er andere oplossingen waar u niet direct aan gedacht heeft? En wanneer is het verstandig om extra hulp in te roepen zodat u optimaal voor uw geliefde kunt blijven zorgen? Allemaal hele normale vragen waar u hulp bij kunt krijgen.

Het zorgen voor een oudere met dementie

Veel mantelzorgers zorgen voor een geliefde met dementie. Deze ouderdomsziekte gaat gepaard met vergeetachtigheid. De denkfuncties nemen na verloop van tijd af en de klachten nemen met de jaren toe. Langzaam worden mensen met dementie steeds afhankelijker van hun mantelzorger en verliezen ze de controle over hun eigen leven. Een lastig proces voor iedereen. Hoe kunt u als mantelzorger het beste voor een demente zorgen? En heeft uw geliefde werkelijk dementie? Onze specialisten helpen u graag met uitleg en advies over de verzorging van uw geliefde. U kunt ook deelnemen aan de bijeenkomsten van Geheugenkracht over dementie die verzorgd worden door vrijwilligers van Alzheimer Nederland.

5 stappen voor hulp voor mantelzorgers

Als mantelzorger kunt u voor veel problemen en uitdagingen komen te staan. De volgende vijf stappen kunnen u helpen:

 1. Begin met een diagnose

  Leren over de diagnose van een familielid helpt mantelzorgers het ziekteproces te begrijpen en realistisch vooruit te plannen.

 2. Praat over financiën en zorgwensen

  Het voeren van deze gesprekken kan moeilijk zijn, maar afspraken maken over financiën en gezondheidszorg kan helpen om angst te verlichten en u beter voor te bereiden op de toekomst.

 3. Organiseer een gesprek

  Overweeg familie en goede vrienden uit te nodigen om samen te komen en de benodigde zorg te bespreken. Als het mogelijk is, is het handig om de persoon waarvoor u zorgt bij de bijeenkomst aanwezig te laten zijn. Deze ontmoeting biedt mantelzorgers de gelegenheid om te zeggen wat ze nodig hebben, zorg te plannen en anderen om hulp te vragen.

 4. Profiteer van hulpprogramma’s vanuit diverse instellingen

  Bijvoorbeeld dagbesteding voor de zieke, respijtzorg en financiële regelingen. Dit helpt de werklast te verlichten en biedt een pauze. Zoek naar educatieve bijeenkomsten van zorgverstrekkers zoals WoonincPlusVitalis die uw kennis vergroten en u meer vertrouwen kunnen geven als mantelzorger.

 5. Vind ondersteuning

  Het belangrijkste is dat mantelzorgers niet geïsoleerd raken als ze meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen en het sociale leven naar de achtergrond verdwijnt. Persoonlijke bijeenkomsten kunnen zeer nuttig zijn om in contact te komen met anderen in dezelfde omstandigheden. WoonincPlusVitalis kan u bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de juiste oplossingen als u extra hulp nodig heeft. We kijken graag samen naar oplossingen voor de uitdagingen die u heeft als mantelzorger. Kijk op de website van WoonincPlusVitalis voor de verschillende bijeenkomsten die georganiseerd worden voor mantelzorgers.

Tot slot

Mantelzorg zorgt vaak voor een zware periode in het leven. Toch is het belangrijk erbij stil te staan dat deze periode u herinneringen en momenten zullen opleveren die blijvend en dankbaar zijn. Er zijn veel mogelijkheden om ondersteuning te krijgen dus huiver niet om hier gebruik van te maken. Vraag om hulp als het u te zwaar wordt en pak af en toe een moment van rust.