Tips voor het omgaan met dementie
  1. Blog
  2. Tips voor het omgaan met dementie

Tips voor het omgaan met dementie

30-01-2018

We geven u verschillende tips over hoe u als mantelzorger kunt zorgen voor een persoon met dementie. Het zal hun angst helpen verminderen en zorgen voor een betere relatie, zelfs nu de rollen ten opzichte van elkaar zijn veranderd. Het doel is om een persoon met dementie in staat te stellen hun waardigheid en autonomie zoveel mogelijk te behouden en hen de hulp te bieden die ze nodig hebben. Het volgen van onderstaande tips die vaak werken bij dementie, zal u helpen dit doel te bereiken.

Dementie, wat is dat?

Het duurt vaak een tijdje voordat de mensen in de omgeving van een persoon met dementie doorhebben dat er iets aan de hand is. Enig verlies van mentale vaardigheden is normaal naarmate we ouder worden. Wanneer het denkvermogen afneemt en dit niet alleen door het ouder worden kan worden verklaard, dan kan dit komen door dementie. Dementie is een verzamelnaam voor problemen die ontstaan door beschadiging van de hersenen. Er zijn wel 50 ziektes die dementie kunnen veroorzaken. De ziekte van Alzheimer is de meest bekende variant.

Op welke symptomen kunt u letten?

Symptomen van dementie vallen vaak in eerste instantie niet op en worden vaak gezien als een teken van ouderdom. Dementie kan van invloed zijn op een of meer gebieden van het denken, zoals het geheugen, spraak of besluitvorming. Mensen worden vergeetachtig, komen moeilijk uit hun woorden, kunnen somber en soms zelfs agressief worden.

Hoe kun u het beste omgaan met dementie?

Dementie gaat vaak gepaard met angst, schaamte en onzekerheid. Het is belangrijk om uw dierbare met dementie zich nuttig en bekwaam te laten voelen. Hierdoor voelen zij zich een stuk gelukkiger en krijgen ze een gevoel van autonomie en controle. We geven u de volgende tips om beter om te gaan met uw dierbare:

·       Bied de persoon met dementie niet te veel keuzes aan

·       Help ze om zoveel mogelijk van hun taken zelf uit te voeren

·       Zoek naar manieren zodat ze zich nuttig kunnen voelen

Gebruik een positieve benadering bij dementie

Voor veel taken van mantelzorgers zal het gebruik van de volgende aanpak uw geliefde helpen om beter te begrijpen wat er gaande is. Het zal angst verminderen. Dit is vooral belangrijk tijdens de latere stadia van dementie.

·       Benadering vanaf de voorkant: dit zal helpen uw geliefden met dementie bewust te maken dat u eraan komt. Het benaderen vanaf de achterkant kan zorgen voor angst.

·       Loop langzaam: geef tijd aan uw geliefden met dementie om te begrijpen dat u eraan komt.

·       Ga aan hun zijde staan: dit is een ondersteunende houding, wanneer u recht tegenover hen staat kan dit ​​misschien confronterend zijn.

·       Noem ze bij hun naam: gebruik hun naam alleen maar om hun aandacht te trekken.

·       Bied ze een hand aan: hun antwoorden op dit gebaar zullen u een idee geven of ze verdere aanraking zoals een omhelzing willen.

Ondersteuning bij de zorg voor een demente

Verschillende organisatie bieden gratis hulp aan bij de zorg voor een persoon met dementie. Ongeacht het soort zorg dat nodig is, helpen ze families kosteloos de juiste zorgverleners voor hun behoeften te vinden. WoonincPlusVitalis doet dit ook. Er zijn veel instanties voor dementie beschikbaar en het vinden van de juiste zorgverlener voor uw geliefde kan een tijdrovende uitdaging zijn. Dit geldt vooral voor degenen die al veel tijd besteden aan het verlenen van zorg. WoonincPlusVitalis kan u bijvoorbeeld adviseren over thuiszorg, dagbesteding voor dementen of woonzorg. Ze organiseren ook bijeenkomsten om uw kennis over dementie en de manieren waarop u hiermee om kunt gaan te vergroten. Hier kunt u ook mensen ontmoeten die zich in dezelfde situatie bevinden en samen ervaringen delen. U bent zeker niet de enige die moeilijkheden ervaart bij de verzorging van een demente. Kom dus naar een van de WoonincPlusVitalis bijeenkomsten.