Hoe kan slimme techniek uw woonplezier verbeteren?
  1. Blog
  2. Hoe kan slimme techniek uw woonplezier verbeteren?

Hoe kan slimme techniek uw woonplezier verbeteren?

13-02-2018

Ieder apparaat in huis besturen met één afstandsbediening? Vroeger was dit sciencefiction, maar vandaag de dag is dit al realiteit. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar namelijk in een rap tempo op. Alle slimme technologie in en rondom huis noemen we domotica. Door technische snufjes met wonen te integreren kunt u uw woonplezier flink verbeteren. Zo is er bijvoorbeeld techniek die klusjes in huis voor u doet, met u meedenkt of u een veiliger gevoel geeft. In dit artikel leggen we verschillende soorten domotica uit.

Klusjes uit handen nemen

Eén van de bekendste slimme huishoudelijke apparaten is de robotstofzuiger. Dit is een kleine, ronde stofzuiger die werkt op accu en zelf het huis rondgaat. U hoeft dan alleen maar in te stellen wanneer de robot mag beginnen met stofzuigen. Of heeft u van een smart koelkast gehoord? Deze houdt zelf bij of uw boodschappen bijna op zijn en of producten bedorven zijn. De koelkast kan straks zelfs automatisch nieuwe boodschappen bestellen bij de supermarkt, of een suggestie doen voor uw avondmaaltijd. Zo is er ook een ‘grijpertje’ die helpt spullen van de grond oppakken wanneer bukken moeilijk gaat. En zelfs een apparaatje dat monitort of uw kamerplanten water nodig hebben en u vervolgens een seintje geeft.

Met u meedenken

Ook zijn er apparaten die met u meedenken en u zo altijd een stapje voor zijn. Door een speciale sensor gaan de lampen bijvoorbeeld automatisch aan wanneer u een ruimte betreedt. Zo hoeft u ’s nachts niet meer naar het lichtknopje te zoeken wanneer u naar het toilet moet, of te bukken om een vloerlamp aan te doen. Misschien heeft u weleens een slimme thermostaat gezien. Deze zet de verwarming aan en uit op een door u gekozen tijdstip. Zo wordt u bijvoorbeeld in een lekker warm huis wakker. Ook kunt u met zo’n slimme thermostaat energiekosten besparen.

Een veilig gevoel

Er komen steeds vaker nieuwe communicatiemiddelen op de markt om u een veiliger gevoel te geven, ook wanneer u alleen thuis bent. Een schermpje waardoor u met een familielid, arts of verpleegster kan praten bijvoorbeeld. Ook kunt u gebruik maken van verschillende veiligheidssystemen, zoals een paniekknop. Zo kunt u met één druk op de knop iemand alarmeren die u vertrouwd wanneer er iets gebeurt. Of denk ook eens aan deurcommunicatie: met een video-intercom ziet u dan altijd wie er aanbelt. Zo beslist u zelf of u de deur wel of niet open wilt doen.

Langer veilig thuis

Met al deze slimme technieken kunt u misschien zelfs wel langer zelfstandig wonen. Of hoeft u minder beroep te doen op professionele zorgverleners. De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien komt er zelfs wel een toilet die ieder plasje controleert? Of een tandenborstel die uw gezondheid meet door uw speeksel te analyseren? Wij zijn ontzettend benieuwd wat de toekomst ons brengt. Zou u graag langer in uw eigen vertrouwde omgeving willen wonen door gebruik te maken van slimme technologie? Ook al lijkt het toekomstmuziek: het is nooit vroeg genoeg om erover na te denken.