Wat zit uw haar leuk vandaag!
  1. Blog
  2. Wat zit uw haar leuk vandaag!

Wat zit uw haar leuk vandaag!

02-03-2018

Gisteren was het weer zover: Nationale Complimentendag. Deze dag is in 2003 in het leven geroepen door Hans Poortvliet, een expert in waarderingsmanagement. Het klinkt zo vanzelfsprekend, elkaar een complimentje geven, maar het uiten van positiviteit over elkaars gedrag of uiterlijk zit er bij ons Nederlanders niet zo in. Natuurlijk zeggen we wel af en toe iets aardigs, maar we zijn erg zuinig met onze complimentjes. We schrikken er zelfs vaak even van wanneer we een compliment van iemand krijgen. Tijd om daar verandering in te brengen. Bezorg elkaar eens een bijzonder moment door eens extra waardering uit te spreken, ook als het geen Complimentendag is.

Oprechte aandacht voor elkaar

Een compliment kan bijzonder veel voor iemand betekenen. Persoonlijke waardering, oprechte aandacht en het uiten van dankbaarheid zorgt direct voor een positieve gemoedstoestand bij uzelf en uw naasten. Dat is niet te koop, maar wel het mooiste cadeautje wat u iemand anders kunt geven. Begin eens bij uw buren. Wanneer elke Nederlander één van zijn of haar buren een compliment geeft, ontvangt iedereen uiteindelijk een pluim. Daar wordt de sfeer in de buurt ook absoluut beter van.

Hoe geeft u een compliment?

Bedenk eens wat u leuk of bijzonder aan de ander vindt. Of wat diegene voor u betekent en gedaan heeft. Denk daarna uit hoe u het complimentje wilt geven: door persoonlijk langs te gaan, wanneer u hem of haar spontaan tegenkomt of via de telefoon bijvoorbeeld. Zorg vervolgens dat u het compliment mooi uit, door u aan deze 4 tips te houden:

  • Wees onbaatzuchtig: verwacht er niet direct iets voor terug van de ander
  • Maak het persoonlijk: geef een compliment altijd in de ik-vorm
  • Maak het concreet: dus niet “u bent zo’n goede buur” maar “u staat altijd voor mij klaar wanneer het nodig is, bijvoorbeeld die keer toen…”
  • Maar overdrijf niet: dan kan het compliment onoprecht overkomen en bereikt u misschien wel het tegenovergestelde

En een pluim ontvangen, hoe doet u dat?

Een compliment ontvangen is voor veel mensen ook een flinke uitdaging. Denk niet meteen “wat wilt u van me?” en probeer niet elk compliment als onwaar af te doen. “Deze jurk? Die heb ik al járen!”, antwoorden veel vrouwen bijvoorbeeld op een positieve opmerking over hun kleding. Ook zijn “ach, dat valt toch wel mee?”, “dat is toch hartstikke normaal!” of “doe niet zo gek joh!” veelgehoord. Krijgt u een compliment van iemand? Glimlach dan, zeg ‘dank u wel’ en geef een oprecht compliment terug. En zeg dus niet direct “ja u ook!”, maar neem even de tijd om na te denken wat u écht bijzonder aan de ander vindt.

Vreemd eigenlijk dat we voor zo iets kleins, wat zoveel positiviteit teweegbrengt, een aparte dag nodig hebben. Eigenlijk zou het elke dag complimentendag moeten zijn, vindt u niet?