Welterusten! Zo krijgt u een betere nachtrust
  1. Blog
  2. Welterusten! Zo krijgt u een betere nachtrust

Welterusten! Zo krijgt u een betere nachtrust

13-03-2018

Tijdens het ouder worden verandert er van alles. Zo ook het slapen. Het is een fabeltje dat u minder slaap nodig heeft dan toen u jonger was. Wat wél waar is, is dat de slaapkwaliteit en de verdeling over de dag verandert. Lichter slapen, overdag een dutje doen, ’s nachts vaak wakker worden en gevoeliger zijn voor geluiden komt vaker voor bij mensen op leeftijd. En dat terwijl een goede nachtrust ontzettend belangrijk is, op welke leeftijd dan ook. Uw lichaam krijgt tijdens het slapen namelijk de tijd om te herstellen van de vorige dag, om de volgende dag weer vol energie te kunnen beginnen. In dit artikel geven we tips voor een betere nachtrust.

Regelmaat zorgt voor rust

Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde moment op. Regelmaat is erg belangrijk voor een gezond slaappatroon. Maar ga niet té vroeg naar bed, want dan is de kans dat u midden in de nacht wakker wordt groter. Bovendien heeft niet iedereen de veelgehoorde 8 uur slaap nodig. Sommige mensen hebben aan 5 uur al voldoende, terwijl anderen echt 10 uur nodig hebben. Probeer uit wat het beste bij uw lichaam past en luister naar uw biologische klok. Sta ’s ochtends direct op wanneer de wekker gaat. ‘Snoozen’ zorgt er namelijk voor dat u langzamer op gang komt.

Een vast bedtijdritueel

Een ritueel voor het slapengaan werkt rustgevend. Neem bijvoorbeeld een warme douche met een doucheolie die een ontspannende lavendel- of rozemarijngeur heeft. Of lees na het tandenpoetsen nog even een hoofdstuk uit een (niet te spannend) boek op de bank. Zo bereidt u uw lichaam en geest langzaam voor op de komende nacht. Dim ook ongeveer 2 uur voor het slapengaan de lichten. Wanneer uw ogen minder licht opnemen maakt uw lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Pas daarom ook op met tablets, smartphones, computers en de televisie. Het blauwe licht dat van de schermen afschijnt remt namelijk ook de aanmaak van melatonine, waardoor het in slaap vallen een stuk lastiger wordt. Het is bovendien verstandig om 3 uur voor dat u naar bed gaat niet meer te eten en in de middag en avond geen koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken, zoals zwarte thee of cola.

Actief de dag door

Slaap overdag zo min mogelijk. Een dutje doen is prima, maar niet te lang. Houdt hierbij een maximale tijd van 30 minuten aan en zet de wekker om uzelf daar echt aan te houden. Hoe meer u overdag beweegt, hoe beter u ’s nachts zult slapen. Weinig lichamelijke inspanning brengt uw bioritme namelijk in de war. Plus beweging maakt moe. Het is daarom belangrijk dat u elke dag beweegt, het liefst in de middag of vroeg in de avond. Denk aan een blokje wandelen of een rondje fietsen. Deze combinatie van bewegen, daglicht en frisse lucht is het ultieme recept voor een goede nachtrust. Intensief sporten is niet nodig en kan zelfs averechts werken.

Los slaapblokkades op

Heeft u last van lichamelijke of psychische problemen die ervoor zorgen dat u minder goed slaapt? Bespreek dit dan met uw huisarts. Hierbij kunt u denken aan rusteloze benen, vaak naar het toilet moeten, ziekten zoals Parkinson, angst of sombere gevoelens. De dokter kan u helpen deze problemen te verhelpen of verminderen. Ook bepaalde vormen van medicatie kunnen het slapen lastiger maken. Voorbeelden hiervan zijn sommige medicijnen voor uw bloedruk, hart of luchtwegen. Misschien kan uw arts u alternatieve medicatie voorschrijven die geen of minder effect heeft op uw nachtrust.

Creëer de ideale slaapomgeving

Zorg voor een slaapkamer die aan alle eisen voldoet voor een perfecte nachtrust. Een fijn matras, kussen, deken en schone lakens zijn de basis voor een fijne slaapomgeving. Zorg dat de ruimte niet te warm is: rond 18 graden is de ideale slaapkamertemperatuur. Houd de kamer goed donker, want iedere lichtbron - zoals het licht van een digitale wekker of straatlantaarn - kan een vervelende stoorzender zijn tijdens het slapen. Laat genoeg frisse lucht binnen, maar houdt omgevingsgeluiden het liefst buiten de deur.

Dwing uzelf niet tot slapen

Valt u niet direct in slaap? Blijf dan niet gefrustreerd wakker liggen in bed. Uw hersenen gaan uw slaapkamer zo misschien wel associëren met klaarwakker zijn in plaats van slapen. Sta in plaats daarvan op en ga in een andere kamer iets doen wat u helpt ontspannen. Even lezen bijvoorbeeld, maar niet op uw e-reader of tablet in verband met het blauwe licht. Piekert u? Neem dan een kwartier de tijd om alles op te schrijven wat u dwarszit of nog moet doen. U zult merken dat u met een rustiger hoofd terug naar bed kunt.

Ligt u vaak te woelen in bed? Of valt u juist meestal als een blok in slaap? Hopelijk helpen onze tips u op weg naar een betere nachtrust.