De ziekte van Parkinson
  1. Blog
  2. De ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson

11-04-2018

Vandaag is het Parkinsondag. Wereldwijd wordt er op 11 april extra aandacht besteed aan deze hersenziekte die helaas (nog) niet te genezen is. De ziekte van Parkinson komt relatief vaak voor: ruim 55.000 Nederlanders lijden eraan. De symptomen starten vaak tussen het 50e en 60e levensjaar. Toch is ruim 10% van de patiënten jonger dan 40 jaar oud en dit aantal stijgt. Naast de ziekte van Parkinson bestaat er ook Parkinsonisme: dit is een verzamelnaam voor neurologische aandoeningen met motorische problemen die lijken op de ziekte van Parkinson.

Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson?

Een klein groepje cellen in de hersenen raakt beschadigd en sterft uiteindelijk af. Daardoor kunnen die cellen geen dopamine meer aanmaken. En deze stof hebben we juist hard nodig om soepel te bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden. Het is een complexe ziekte, maar op dit moment is bekend dat veroudering, erfelijkheid en zelfs vergiftiging Parkinson kunnen aanwakkeren. Maar de precieze oorzaak is onbekend.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘Parkinson’ wordt gesteld aan de hand van een aantal symptomen. Vaak wordt er ook een MRI-scan gedaan om andere aandoeningen aan de hersenen uit te sluiten. Maar zo’n hersenscan kan de ziekte van Parkinson niet aantonen. Een andere scantechniek, de DaT-scan, kan dat wel. Dit type scan kan het tekort aan dopamine dat Parkinson veroorzaakt zichtbaar maken.

Een complexe opbouw van symptomen

Bij de ziekte van Parkinson passen veel verschillende klachten. Elke patiënt heeft een combinatie van andere symptomen, waardoor de ziekte bij niemand precies hetzelfde is. Opvallend is dat iemand die een langere tijd aan Parkinson lijdt het ene moment iets doet, wat hij of zij enkele minuten later helemaal niet meer kan. Het lijkt wel of een schakelaar in de hersenen opeens uitgeschakeld wordt.

Welke klachten horen bij Parkinson?

Voorbeelden van symptomen zijn bevende handen en benen. Meestal zijn de klachten erger aan één kant van het lichaam. Omdat de spieren minder goed worden aangestuurd, komen stijve spieren en trager of moeilijker bewegen ook vaak voor. Fijne motoriek, zoals veters strikken of een blouse dichtknopen wordt daardoor erg lastig. En bovendien kunnen sommige Parkinsonpatiënten minder hard en duidelijk praten. Mensen met Parkinson hebben vaak evenwichtsproblemen waardoor ze sneller vallen. Ook schuifelende pasjes en naar voren leunen tijdens het lopen komt vaak voor. In een latere fase zien we trager denken, dementie, depressie of slaapstoornissen.

Hoe wordt de ziekte van Parkinson behandeld?

Hoewel Parkinson niet te genezen is, wordt er wel behandeld zodat patiënten beter kunnen functioneren. Er bestaan helaas geen medicijnen om de ziekte op te lossen, maar wel om de klachten te verminderen. Ook hebben patiënten vaak baat bij fysiotherapie om soepeler te bewegen, logopedie om spraakproblemen te verminderen en ergotherapie om de dagelijkse bezigheden beter uit te kunnen voeren.

Wat kunt u zelf doen bij Parkinson?

Lijdt u aan de ziekte van Parkinson? Of is een dierbare hiermee gediagnosticeerd? Onderstaande tips helpen leven met de ziekte van Parkinson makkelijker te maken:

  • Accepteer dat u minder kan, maar houd ook oog voor alles wat nog wél mogelijk is. Zo blijft u positiever in het leven staan.
  • Zorg dat u elke dag minstens 30 minuten beweegt. Dit kan ook 3 keer 10 minuten zijn bijvoorbeeld. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.
  • Probeer overdag langer wakker te blijven zodat u ’s nachts beter slaapt. U mag wel even tussen de middag een dutje doen.
  • Anderen kunnen u soms minder goed begrijpen. Wordt het contact lastiger met anderen? Leg dan uit hoe dit komt.
  • Zorg voor een goede veiligheid in huis. Laat geen spullen op de vloer slingeren, pas op met losse kleedjes en creëer een brede loopruimte in iedere kamer. Ook kunt u handgrepen laten plaatsen op handige plekken zoals bij het toilet of de trap.
  • Kies kleding die het u makkelijker maakt. Draag goede schoenen die tijdens het lopen niet te veel ‘aan de vloer plakken’. Heeft u de neiging om naar voren te vallen? Kies dan schoenen met een lage hak. Maar wanneer u het gevoel heeft achterover te vallen kiest u beter voor een wat hogere hak. Bovendien gaat omdraaien in bed soepeler met gladde lakens en een gladde pyjama, bijvoorbeeld van satijn.

 

Heeft u, of een dierbare, te maken met de ziekte van Parkinson? Er worden regelmatig informatiebijeenkomsten zoals Parkinson Café Eindhoven georganiseerd. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.