Koningsdag: dit zijn de leukste evenementen in Eindhoven
  1. Blog
  2. Koningsdag: dit zijn de leukste evenementen in Eindhoven

Koningsdag: dit zijn de leukste evenementen in Eindhoven

26-04-2018

Koningsdag wordt in Eindhoven grootst gevierd. De straten kleuren oranje en ongeveer 200.000 mensen uit de stad, regio en ver daar buiten vieren samen feest. Het is na Amsterdam de drukstbezochte stad tijdens het oranjefestijn, met vele liveoptredens en andere festiviteiten. Koningsdag in Eindhoven is uniek door de gemoedelijke sfeer en het brede programma voor iedereen: van jong tot oud. In dit blog zetten we de leukste koningsdagevenementen in de spotlights.

Struinen over de markten

Vrijmarkt op de Kruisstraat

De altijd gezellige Kruisstraat wordt één dag per jaar omgetoverd tot een grote vrijmarkt. Tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u er samen met andere feestvierders langs meer dan 150 kramen struinen. De entree is gratis.

Oranjemarkt in het Stadswandelpark

Ook in het Stadswandelpark aan de Alberdingk Thijmlaan wordt een grote ongeveer 100 kramen tellende Oranjemarkt georganiseerd. U kunt hier onder andere ook genieten van muziek op de Wim van Doorne Muziekkiosk.

Oranjemarkt op het Wilhelminaplein

De gratis Oranjemarkt op het Wilhelminaplein begint lekker vroeg. Vanaf 09.00 uur kunt het waar van de verkopers bekijken. Wanneer u vroeg bent, kunt u ook de gezellige vrijmarkt op de Kleine Berg meepikken.

Oranjemarkt WoenselXL

Ook winkelcentrum Woensel doet mee aan het feestgedruis. Vanaf 09.30 uur zijn alle winkels open en is er een gratis oranjemarkt in het winkelcentrum waaraan particulieren, maar ook winkeliers meedoen.

Vrijmarkt tussen het Phillips stadion en het spoor

Op de PSV Laan, tussen het Centrum en Strijp-S, vindt u elk jaar een grote vrijmarkt aan de voet van het Phillips stadion. Veel spulletjes, van meubels tot kleding, worden er uitgestald afgewisseld met spelletjes en muziek.

Muzikaal genieten

Oranje in het groen in het Ton Smitspark

Het Ton Smitspark aan de Jacob Reviuslaan is voor het 4e jaar op rij het decor van een Koningsdagfeest voor alle leeftijden: ‘Oranje in het Groen’. U vindt er onder andere een gezellig terras met muziek en smakelijke foodtrucks.

Muziek op het Wilhelminaplein

Naast de markt op het Wilhelminaplein vindt u er ook muzikaal plezier bij Café Wilhelmina. Van 12.00 tot 23.00 uur speelt daar livemuziek, waaronder Joe Cocker coverband ‘Joe Cover’ en Johnny Cash coverband ‘The Def Americans’.

Feest op de Bergen

In de Bergstraat kunt u bij de Bierbrigadier genieten van bijzonder speciaalbier en een vleugje muziek. En op de Kleine Berg geven verschillende winkeliers en horecaondernemers samen een feestje.

Koningsdag op de Wal

Nieuw dit jaar is Koningsdag op de Wal. Café ’t Mulderke zorgt voor een ongedwongen sfeer voor jong en oud met muziek van toen en nu. Lekkere bieren en fijne flammkuchen maken het feest compleet.

Typisch Hollands op het Stationskwartier

Op en rond de Dommelstraat vindt op Koningsdag een waar smartlappenfestival plaats. En écht Hollands feestje met veel artiesten van eigen bodem.

Terras in de Effenaartuin

In de Tuin van de Effenaar is een gezellig terras waar u geniet van muziek en lekkere hapjes. Er is hier ook van alles te doen voor de kleinkinderen, zoals schminken en een springkussen.

Belangrijk om te weten

  • U kunt tijdens Koningsdag de binnenstad niet met de fiets betreden. Fietsers worden bij alle 17 invalswegen van het rodesteentjesgebied tegengehouden. U kunt uw fiets parkeren in de stalling onder winkelcentrum de Heuvel en in de tijdelijke fietsenstallingen op het Fensterrein en bij de Paterskerk.
  • Wilt u met het openbaar vervoer reizen? In principe rijden de OV-bedrijven als op een zaterdag. Plan uw reis goed van te voren en denk ook aan de terugreis. Let wel op: het kan erg druk zijn in de bussen en treinen.
  • Het is verboden om zelf glas- en blikwerk mee te nemen naar de binnenstad. Plastic flesjes mogen wel.

Blijft u liever thuis?

Kijktip: de koninklijke familie in Groningen

Vanuit uw luie stoel meegenieten van het oranjefestijn? Van 10.46 tot 13.37 uur kunt u op NPO 1 zien hoe de koninklijke familie Groningen bezoekt. De tocht gaat onder andere langs de Martinikerk, de Grote Markt en het Broerplein. De uitzending wordt ’s avonds vanaf 19.01 uur herhaald.

Hoe gaat u dit jaar Koningsdag vieren?