De mooiste kastelen in de regio Eindhoven
  1. Blog
  2. De mooiste kastelen in de regio Eindhoven

De mooiste kastelen in de regio Eindhoven

18-05-2018

Misschien bent u wel eens afgereisd naar België of Frankrijk bijvoorbeeld om kastelen te bezichtigen. Maar wist u al dat er in een straal van 25 kilometer rondom Eindhoven maar liefst 7 eeuwenoude kastelen te bewonderen zijn? Dit historische Brabantse erfgoed was vroeger vaak het onderkomen van machtige families uit de regio, maar wordt vandaag de dag opengesteld voor publiek. Aanstaande maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) in het bijzonder, want dan is het de ‘Dag van het Kasteel’. De mooiste kastelen en buitenplaatsen van het land openen op die dag hun deuren met speciale activiteiten voor jong en oud.

Kasteel Geldrop

Slechts 6 kilometer van Eindhoven ligt Kasteel Geldrop, een gratis toegankelijk prachtig omgracht gebouw met kelders uit de zeventiende eeuw. Nadat de gemeente het gekocht heeft, is het kasteel enkele decennia geleden zorgvuldig gerestaureerd. Er zijn regelmatig kasteltuinconcerten te horen en bij ‘Theetuin De Kasteelhoeve’ kunt u wat drinken of heerlijk lunchen. Het rustige wandelpark met oude en bijzondere bomen is elke dag open, maar het kasteel zelf is alleen op zondag tussen 14.00 en 17.00 uur te bezoeken. Op Tweede Pinksterdag wordt hier speciaal voor de Dag van het Kasteel kinderfestival “Dol op Visite” georganiseerd. Het landgoed wordt voor de allerkleinsten omgetoverd tot een fantasietuin met theater en muziek. Een leuk uitstapje met de kleinkinderen!

Kasteel Heeze

Op ruim 10 kilometer van Eindhoven was Kasteel Heeze eeuwenlang het middelpunt van de heerlijkheid Heeze, Leende en Zesgehuchten. De oudste bron die vertelt over het kasteel stamt maar liefst uit 1172. Vandaag de dag is het één van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Voor € 10,00 per persoon worden er rondleidingen gegeven op woensdag- en zondagmiddag. Kasteel Heeze bestaat uit 2 delen met ieder een eigen binnenplaats: het middeleeuwse slot Eymerick en het ‘nieuwe’ 17e-eeuwse kasteel. Op de Dag van het Kasteel zijn er speciale rondleidingen binnenin het kasteel en door de tuin. Ook wordt er livemuziek ten gehore gebracht, zijn er verschillende kinderactiviteiten en kunt u genieten van eten en drinken zoals authentiek gerookte paling.

Kasteel Helmond

Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland en was jarenlang het thuisfront van verschillende adellijke families uit de regio. Hij staat al bijna 700 jaar in het centrum van Helmond, zo’n 14 kilometer vanaf Eindhoven. Daardoor is de locatie gemakkelijk bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het kasteel is open van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 10,00 voor volwassenen en Museumjaarkaartbezitters mogen gratis naar binnen. Kasteel Helmond is goed bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn door de (invaliden)lift. Op de Dag van het Kasteel kunt u een bijzondere historische bruiloft bijwonen van kasteelheer Jan van Cortenbach III en Margriet van Ghistele.

Kasteel van Gemert

Ruim 19 kilometer van Eindhoven ligt het Kasteel van Gemert. Gemert was tot aan de Franse tijd eeuwenlang een zelfstandige staat met eigen rechten en vrijheden, dat vanuit het Kasteel van Gemert bestuurd werd. Vanaf de terrassen op het Ridderplein kunt u het kasteel van buiten bewonderen. Op dit moment is het kasteel gesloten voor bezoekers omdat er een grote herbestemmingsslag plaatsvindt. Maar op Tweede Pinksterdag opent Kasteel Gemert speciaal voor de Dag van het Kasteel zijn deuren. U kunt er genieten van een rondleiding met verborgen verhalen onder leiding van een geschiedkundige, middeleeuwse muziek, een kunsttentoonstelling van lokale kunstenaars of op eigen houtje door het groene erfgoed wandelen.

Kasteelruïne van Asten

De imposante ruïne van het in de achttiende eeuw in verval geraakte Kasteel Asten vindt u op een afstand van 20 kilometer vanaf Eindhoven. Normaal gesproken kunt u bij VVV Asten rondleidingen reserveren voor € 4,50 per persoon. De Dag van het Kasteel wordt in Asten groots gevierd met een gezellig terras met muziek, een mooi theaterstuk en een expositie van bijzondere archeologische vondsten in de omgeving van het kasteel. Ook is de ruïne uiteraard te bezichtigen en wordt er op het landgoed eromheen uitleg gegeven over de natuur die daar te vinden is.

Kasteel Deurne

23 kilometer van de Lichtstad vindt u het ‘Groot Kasteel van Deurne’, ook wel ‘Huis te Deurne’ genoemd. Op Tweede Pinksterdag organiseren plaatselijke ondernemers daar een gezellige hapjesmarkt. Ook kunt u onder andere kijken naar een schapenscheerdemonstratie, luisteren naar de vendelgroet van het gilde Sint Antonius Abt en proeven bij de Bavaria Bierkenner.

Kasteel Heeswijk

De Parel in het stroomdal van de Aa. Zo wordt het op 25 kilometer van Eindhoven gelegen Kasteel Heeswijk ook wel liefkozend genoemd. Prominent in het bosrijke land schittert dit monumentale kasteel al bijna 1000 jaar lang. Jong en oud worden vriendelijk verwelkomt binnen de kasteelmuren, in de brasserie en in de prachtige natuur van het landgoed. Deze prachtige omgeving is regelmatig het decor voor concerten en andere evenementen. Het kasteel is normaal gesproken geopend voor publiek op dinsdag t/m donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. De entree is € 10,- voor volwassenen, maar gratis voor Museumjaarkaarthouders. De begane grond, kasteelwinkel, Wapenzaal, tuin en brasserie zijn rolstoeltoegankelijk.

Welk kasteel gaat u bezoeken op de Dag van het Kasteel?