Lekker verfrissend: zelfgemaakte ijsthee
  1. Blog
  2. Lekker verfrissend: zelfgemaakte ijsthee

Lekker verfrissend: zelfgemaakte ijsthee

05-06-2018

De warme temperaturen van de afgelopen dagen en het mooie weer dat nog op komst is, vragen om lekkere dorstlessers. Een groot glas ijsthee is heerlijk verfrissend op een warme zomerdag, gezond, goedkoop en ook nog eens gemakkelijk te maken. Het is zelfs bijna zo simpel als het zetten van een kopje thee. Zo tovert u uw balkon of tuin in een handomdraai om tot terras. Met ijsthee kunt u alle kanten op: kies vooral zelf de ingrediënten die u lekker vindt. In dit artikel delen we onze 3 favoriete recepten met u.

Zelfgemaakte groene ijsthee met munt en citroen

Dit heeft u nodig voor 1 liter:

  • 1 liter water
  • 2 zakjes groene thee
  • ½ citroen
  • 1 handje verse muntblaadjes

Zo maakt u de ijsthee:

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Laat de theezakjes zo’n 5 minuten trekken.
  3. Voeg het sap van de citroen toe.
  4. Serveer koud met ijs en gekneusde muntblaadjes.

Zelfgemaakte rooibos mango ijsthee

Dit heeft u nodig voor 1 liter:

  • 1 liter water
  • Rooibos mango thee
  • 1 citroen
  • Suiker naar smaak

Zo maakt u de ijsthee:

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Laat de theezakjes zo’n 5 minuten trekken.
  3. Snijd de limoen in schijfjes en doe dit in de thee.
  4. Voeg eventueel suiker toe naar smaak.
  5. Serveer koud met ijs.

Zelfgemaakte munt, gember en citrusvrucht ijsthee

Dit heeft u nodig voor 1 liter:

  • 1 liter water
  • 1 centimeter verse gember
  • 1 schijfje citroen
  • 1 schijfje limoen
  • 4 zakjes muntthee
  • 1 eetlepel honing

Zo maakt u de ijsthee:

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Laat de theezakjes zo’n 3 a 4 minuten trekken.
  3. Schil de gember, snijd in plakjes en doe dit in de thee.
  4. Roer de honing door de thee en voeg tot slot het citroen- en limoenschijfje toe.
  5. Serveer koud met ijs en eventueel een extra schijfje citroen of limoen als garnering.

De basis van zelf ijsthee bereiden

Er zijn 3 verschillende manieren om zelf ijsthee te maken:

  • De koude bereiding (lange bereidingstijd). De lekkerste ijsthee heeft een nacht tijd gehad om te trekken. Hiervoor gebruikt u water op kamertemperatuur en laat u de thee een nachtje in de koelkast staan.
  • De warme bereiding (middellange bereidingstijd). Zet de thee zoals u dat normaal zou doen en laat het afkoelen tot kamertemperatuur voordat u de kan in de koelkast zet. Zo is de ijsthee die u in de ochtend maakt, in de middag klaar.
  • De snelle bereiding (korte bereidingstijd). Kook een kwart liter water. Laat de thee een paar minuutjes trekken en vul daarna af met driekwart liter koud water. Zo heeft u binnen een kwartiertje een kan koude ijsthee klaarstaan.

Welk ijsthee-recept is uw favoriet?