Lekker lezen: 8 boeken met ouderen in de hoofdrol
  1. Blog
  2. Lekker lezen: 8 boeken met ouderen in de hoofdrol

Lekker lezen: 8 boeken met ouderen in de hoofdrol

16-11-2018

Houdt u van een goed boek op z’n tijd? Zeker in de wintermaanden is het heerlijk om uzelf met een kop koffie en een mooi verhaal terug te trekken in huis. Even wegdromen naar een andere wereld en meeleven met de verschillende personages. En wie zegt dat de hoofdpersoon altijd jong moet zijn? In deze 8 boeken is de hoofdrol weggelegd voor mensen op leeftijd. 

1. Pogingen iets van het leven te maken – Hendrik Groen

‘Pogingen iets van het leven te maken’ is het geheime dagboek van de 83 ¼-jarige Nederlander Hendrik Groen. Deze winnaar van de NS Publieksprijs 2016 is vorig jaar zelfs vertaald naar een populaire tv-serie. De roman vertelt in dagboekvorm op openhartige en geestige wijze over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hendrik Groen is een pseudoniem.

Samenvatting

“Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde? In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage...”

2. De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

De debuutroman van de Zweedse schrijver Jonas Jonasson ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ is een groot succes. De roman is zelfs verfilmd. Het boek begint bij Allan Karlsson die op zijn 100-ste verjaardag nog lang niet klaar is om zijn dagen te slijten in het bejaardentehuis waar hij woont. Het spannende, humoristische en absurdistische verhaal heeft de harten gestolen van lezers over de hele wereld.

Samenvatting

"Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien. Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap."

3. Kruip nooit achter een geranium – Barbara van Beukering

In dit boek neemt Barbara van Beukering de eerste generatie vrouwen die oud wordt zónder het te zijn onder de loep. Ze zoekt met anekdotes en adviezen van Hedy d’Acona, Neelie Kroes, Ans Markus, Nelleke Noordervliet, Gerdi Verbeet, Olga Zuiderhoek en vele anderen antwoorden op vragen als: hoe is de vrouw van boven die 50 veranderd in de afgelopen 100 jaar? En hoe kun je met die kennis een leuk (én gezond, sociaal, geestig, geliefd, slim en mooi) ouder mens worden?

Samenvatting

 “Als je vijftig wordt, is je blik opeens gericht naar de andere kant; die van ‘de ouderen’. In de vorige eeuw was dat een spookbeeld. De kinderen waren het huis uit, je man zag je niet meer staan, je had geen baan en geen uitgebreide schare vriendinnen. Niet voor niets raakten vrouwen tijdens de overgang massaal in een midlifecrisis of depressie. Als je nu vijftig wordt, ziet de toekomst er heel anders uit: de zeventigplussers om ons heen staan middenin het leven. Ze genieten met volle teugen van hun vrijheid. Ze zijn verlost van de zorg voor hun kinderen en verlost van bewijsdrift. Ze gebruiken botox, hebben talloze bezigheden, een groot sociaal netwerk, en nemen een nieuwe knie als dat nodig is.”

4. Zolang er leven is – Hendrik Groen

In het nieuwe dagboek van de inmiddels 85-jarige Hendrik Groen wordt de lezer opnieuw meegenomen in de dagelijkse gebeurtenissen in het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. Samen met zijn vrienden probeert hij er ook dit jaar wat van te maken op zijn oude dag.

Samenvatting

“We leerden Hendrik Groen kennen door zijn dagboek Pogingen iets van het leven te maken. Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met de hem zo kenmerkende charmante humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart.”

5. Huis van herinneringen – Nicci Gerrard

Voor de 94-jarige Eleanor is het tijd om naar een verzorgingstehuis te gaan. Maar voordat het zover is ruimt ze haar spullen op. En al die boeken, papieren en foto’s brengen flink wat herinneringen met zich mee. De roman van de Engelse schrijfster, die beter bekend staat als de helft van schrijversduo Nicci French, is meeslepend en fantasierijk.

Samenvatting

“Eleanors kinderen vinden het de hoogste tijd dat hun halfblinde, vierennegentig jaar oude moeder naar een verzorgingshuis gaat. Eleanor stemt daarmee in, maar staat erop haar bezittingen zelf uit te zoeken, in plaats van die taak aan de familie over te laten. Ze heeft namelijk het een en ander te verbergen. Nadat haar eerste poging om haar geheimen te vernietigen eindigt in een bijna fatale brand, draagt haar kleinzoon zijn vriend Peter voor om haar te helpen. Samen met Eleanor sorteert Peter geduldig alle oude brieven en foto's. Wanneer ze stuiten op een stapeltje liefdesbrieven wordt zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij weet de oude dame zo ver te krijgen dat ze het grote geheim van haar leven met hem deelt. Terwijl Eleanor vertelt komt het verleden weer tot leven: de oorlog, waarin een gepassioneerde maar onmogelijke liefde opbloeide die vele levens daarna bepaalde...”

6. De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson

In dit grappige en fantasierijke vervolg op de aanvoerder van deze leeslijst gaan de avonturen van hoofdpersoon Allan Karlsson en zijn kompaan Julius verder. Ondertussen een jaartje ouder, maar ook wijzer? Laat u meeslepen door deze satirische en actuele avonturenroman.

Samenvatting

“De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen. Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen. In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.”

7. Mevrouw Verona daalt de heuvel af – Dimitri Verhulst

De Vlaamse dichter en schrijver Dimitri Verhulst beschrijft in dit boek de weg van een oude vrouw die op een koude winterdag besluit om af te dalen van de berg waar ze woont om te wachten op haar laatste moment. Daar komen de mooiste herinneringen en merkwaardige mensen die ze in haar leven ontmoet heeft bovendrijven in haar gedachten.

Samenvatting

“Op een gure winterdag daalt Mevrouw Verona de heuvel van Oucwègne af, in de wetenschap dat de terugtocht voor haar fysiek niet meer haalbaar is. In het dal gaat ze bij de rivier zitten, in afwachting van haar laatste moment, aan haar voeten een trouwe hond. In een terugblik op haar leven passeren de dorpsbewoners van het afgelegen Oucwègne, van Mme Lunette, de dokter die eigenlijk dierarts is, tot Rosetta Courthéoux, in wier kruidenierswinkeltje ingeblikte haring rustig zeventien jaar op een koper kan wachten. Maar alle gedachten en herinneringen leiden uiteindelijk terug naar de gelukkige momenten met haar grote liefde, de veel te vroeg gestorven Meneer Pottenbakker, die haar ook na zijn dood immer vergezelde.”

8. In mijn koffer op zolder – José Franssen

Levensverhalendeskundige José Franssen geeft in ‘In mijn koffer op zolder’ ruimte aan 27 ex-deelnemers van haar cursussen. De verhalen zijn toegankelijk en roepen herinneringen op uit de tijd van toen. Bovendien inspireren ze veel mensen om zelf met hun levensverhaal aan de slag te gaan.

Samenvatting

“In mijn koffer op zolder is een boek barstensvol verhalen over vroeger. Zevenentwintig ouderen schreven over gebeurtenissen en ervaringen uit hun eigen leven. Verhalen over lentes en liefdes van toen, de eerste auto, een baljurk en het badhuis. Verhalen over huizen en geuren van vroeger. Verhalen over zakgeld, zondagmorgens en zomeruitstapjes. Verhalen over oorlog en bevrijding, vaders en moeders, feesten en verdriet. Verhalen die eigen herinneringen op zullen roepen. In aanvullende interviews vertellen de ouderen wat het schrijven van die levensverhalen voor hen betekend heeft. Ouderen willen hun verhalen doorgeven, de balans opmaken, terugblikken op het geleefde leven, orde scheppen in hun eigen herinneringen of met zichzelf in het reine komen. In mijn koffer op zolder is een leesboek voor op het nachtkastje, in de luie stoel en aan de ontbijttafel.”

Wat is uw favoriete boek?