Veilig en comfortabel wonen op leeftijd
  1. Blog
  2. Veilig en comfortabel wonen op leeftijd

Veilig en comfortabel wonen op leeftijd

15-01-2019

Heeft u laatst onze stand gezien op de +Genieten beurs? Tijdens dit evenement zoomden we in op een leven lang comfortabel, veilig en zelfstandig wonen. Veiligheid in huis is namelijk een belangrijk onderwerp. Het is daarom goed om uw huis of appartement eens met een andere bril te bekijken. Wat kan er veiliger in uw woning? Met deze tips zorgt u voor veiligheid en comfort in huis.

Slimme hulp in huis

Wordt het steeds lastiger om zelf het huishouden te doen? Is stofzuigen bijvoorbeeld een te grote opgave? Een robotstofzuiger is de ideale hulp in huis. Het slimme apparaatje stoft ook in de hoeken van de kamer of onder de bank en u hoeft alleen nog maar af en toe de stofbak te legen. Ook slimme verlichting is erg handig. U kunt meerdere lampen op afstand tegelijk aan een uit doen. Bovendien kunt u de sfeer gemakkelijk aanpassen: helderwit licht wanneer u een boek leest en warme sfeerverlichting voor tijdens het diner bijvoorbeeld. Of laat de verwarming op afstand aanspringen wanneer u bijna thuiskomt met een slimme thermostaat. Bent u benieuwd naar meer tips voor slimme hulp in huis? Lees dan ons blog over hoe slimme techniek uw woonplezier kan verbeteren.

Voorkom vallen en struikelen

Zorg dat wankele trapleuningen goed worden vastgezet. Investeer in stevige en stabiele meubelen en stel ze zo op dat u voldoende bewegingsruimte heeft tussen de meubels door. Overweeg om een gladde vloer te laten vervangen door een wat meer stroeve vloer zodat u minder snel uit kunt glijden. Haal daarom ook losliggende kleden en matjes weg die makkelijk kunnen verschuiven, of breng er een anti-sliplaag onder aan. Maak opkrullende randen van vloerkleden met dubbelzijdige tape vast aan de vloer zodat u er niet achter kunt blijven haken en werk losliggende kabels weg.

Weet wie u binnenlaat

Het is prettig als u kunt zien wie er aan de deur staat voordat u opendoet. Zorg daarom altijd voor een raampje of kijkgaatje in de voordeur. U kunt ook een speciale camera bij de deur plaatsen waarmee u op afstand op een schermpje, uw smartphone of tablet kunt zien wie er aanbelt. Een deurhaak of -ketting geeft ook een veilig gevoel: zo kunt u de deur eerst op een kier doen voordat u hem helemaal openmaakt om bezoek binnen te laten.

Een veilig gevoel in het donker

Installeer buitenverlichting met een bewegingssensor bij de voordeur zodat u nooit in het donker thuiskomt. Zorg dat u altijd een telefoon in de buurt hebt met contactgegevens in geval van nood, ook op uw slaapkamer. Zo kunt altijd direct telefoneren als er wat aan de hand is. Zorg ook dat lichtschakelaars makkelijk te bereiken zijn. Wist u dat er speciale uitstapverlichting is voor onder uw bed? Deze verlichting springt ’s nachts automatisch aan wanneer u uit bed stapt om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

Veiligheid als u van huis bent

Gaat u van huis, ook al is het maar even? Sluit dan altijd de ramen en deuren voordat u vertrekt en draai de voordeur op slot. Bewaar waardevolle spullen uit het zicht en laat sleutels nooit aan de binnenkant van een deur zitten. Hang bovendien geen adreslabel aan uw sleutelbos en verstop huissleutels nooit buiten: onder de mat of bloempot is geen geheime plek voor inbrekers. U kunt ook met uw buren afspreken om op elkaars woning te letten bij afwezigheid. Gebruikt u WhatsApp? Dan kunt u bijvoorbeeld een speciale groepsapp hiervoor oprichten.

Voelt u zich veilig in uw woning?